Fakta om arbejdsmarkedsuddannelse - AMU

Fakta om AMU

Arbejdsmarkedsuddannelser er et tilbud om efteruddannelse for alle ansatte. Uddannelsernes indhold er som udgangspunkt på faglært niveau med fokus på praksisnær undervisning.
Arbejdsmarkedsuddannelser er primært rettet mod ufaglærte og faglærte over 18 år, men også medarbejdere og ledere med en videregående eller højere uddannelse kan deltage og få et stort udbytte.

Hvordan gennemføres AMU

Arbejdsmarkedsuddannelserne udbydes af en lang række tekniske skoler, handelsskoler og AMU-centre over hele landet.
Undervisning kan være tilrettelagt på fuldtid eller på deltid over en kortere eller længere periode. Afholdelse kan ske på uddannelsesinstitutionen eller på virksomheden, og undervisningen kan foregå indenfor normal arbejdstid, men også om aftenen eller i weekenden.

Anvendelse af AMU

Der stilles store krav til både medarbejdere og ledere om ajourføring og udvikling af faglige og personlige kompetencer. Efteruddannelse spiller her en vigtig rolle.

I nedenstående pjece giver vi en række gode råd til at planlægge efteruddannelse i virksomheden og til at bruge det offentlige efteruddannelsessystem.

Fokus for pjecen er anvendelse af arbejdsmarkedsuddannelser (AMU) til efteruddannelse af medarbejdere og ledere.

Planlægning af efteruddannelse

Efteruddannelse bør planlægges med udgangspunkt i virksomhedens mål og strategi, så alle parter får det størst mulige udbytte af indsatsen. Med andre ord bør man altid sikre, at efteruddannelsen har et konkret formål for virksomheden, og at den er direkte anvendelig for den enkelte medarbejder.

En god mulighed for virksomheden er at afholde medarbejderudviklingssamtaler (MUS) for derved at sikre, at efteruddannelse ikke sker på ad hoc-basis, men ud fra et konkret behov, der er i overensstemmelse med virksomhedens mål og strategi samt den ansattes behov for kompetenceudvikling.

Virksomheden kan altid kontakte uddannelsesinstitutionen for at få hjælp til planlægning af efteruddannelse.

Hvorfor bruge AMU til efteruddannelse

Arbejdsmarkedsuddannelser er meget fleksible og konkurrencedygtige:

Stort og varieret udbud med over 3.000 forskellige uddannelser
Kort varighed på 1-5 dage
Mulighed for virksomhedstilpasset uddannelse
Mulighed for at kombinere uddannelser til sammenhængende forløb
Lavt deltagergebyr
Mulighed for løntabsgodtgørelse og tilskud til kost og logi samt befordring
Anerkendt uddannelsesbevis
De mange arbejdsmarkedsuddannelser rummer næsten uudtømmelige muligheder for at opkvalificere medarbejdere og ledere i både private og offentlige virksomheder.