Ole fik noget at tænke over

billede_besk__ret(1)
Ole Scherlund Jakobsen har i mange år arbejdet som ufaglært i diverse brancher. Han er i tidernes morgen uddannet maskinarbejder, men har aldrig rigtig arbejdet som sådan.
Hans tekniske snilde og hans evne til at bruge sine hænder, har i stedet bragt ham ud i mange forskellige jobs og han har arbejdet med alt lige fra at være servicemand til storkøkkenmontør og fra ’ølkusk’ til VVS-montør. 
I 9 måneder arbejdede Ole som ufaglært VVS-montør, men blev ’shanghai’et’ tilbage til jobbet som ølmand. Det blev dog for en kort periode og Ole vendte derfor tilbage til sin tidligere chef og spurgte om han stadig havde brug for en montør. Svaret var nej, men til gengæld havde han brug for en lærling!

Satte tankerne igang

’Det gav mig da lidt at tænke over’, siger Ole, som lige måtte hjem og vende det med hustruen.
Den ordning han kunne komme ind under på daværende tidspunkt, var med til at gøre det lettere for ham at træffe beslutningen. ’Det er klart, der er nogle økonomiske spørgsmål, man lige skal gøre op med sig selv. Kan det overhovedet lade sig gøre, pludselig at blive studerende igen?’
Ole valgte at takke ja til lærepladsen, da han grundet en kort ledighedsperiode kunne komme ind under en ordning, hvor arbejdsgiveren får tilskud på x antal kroner, hvilket kan bidrage til en højere løn som voksenlærlingen.
’Jeg havde nok fundet på noget andet, hvis ikke jeg kunne komme ind på den ordning’, fortæller han.
Tanken om at blive fagligt dygtig og lære noget nyt blev dog også mere og mere tiltalende efterhånden som Ole fik tænkt tingene igennem. ’Hvis du arbejder som ufaglært får du kun standardopgaverne og det bliver lidt kedeligt i længden. Min arbejdsgiver ved jo på forhånd, hvad jeg kan, men som lærling skal du igennem det hele og med den erfaring jeg har, kan jeg tage mange opgaver selv, siger han.’

Tilbage på skolebænken

Så Ole er tilbage på skolebænken. 55 år gammel og både ægtemand, far til tre og bedstefar til to, og han nyder at få lov at lære nyt og ikke mindst samværet med de unge mennesker på uddannelsen.
’Det er så opløftende at være sammen med de unge. Vi lærer noget af hinanden. Jeg har jo en masse erfaring med fra hele mit lange arbejdsliv, mens de kommer med en masse viden om f.eks. computere og det arbejde, der skal foregå der. Selvfølgelig skal der indimellem sluges nogle kameler, men det er på ingen måde slemt at være tilbage på skolebænken, tværtimod er det drønspændende og sparringen med de unge mennesker er det hele værd,’ siger Ole.

I et hjem med tre børn, hvoraf den ene på 28 år og den anden på 25 år er flyttet hjemmefra, mens den tredje på 21 fortsat bor hjemme, har der altid været liv og glade dage, når drengene havde deres venner med hjemme. ’Vi har altid åbnet vores hjem for de unge mennesker og det har været en stor fornøjelse at snakke med sønnernes venner.’
Selv nu, hvor de to ældste er flyttet hjemmefra og deres venner ligeså, har Ole og hans hustru glæden af at de unge stadig kommer hen og snakker, hvis de møder dem på gaden eller andre steder. Så det at være sammen med de unge mennesker på uddannelsen er ikke fremmed for Ole og det har åbnet øjnene i en ny retning for ham.

Hvad bringer fremtiden, mon?

’Måske jeg skal være faglærer? Der er i hvert fald en af underviserne, der har spurgt om ikke det var noget for mig, fordi jeg har et godt tag på de unge. Det er jo et dejligt skulderklap at få, men jeg tror nu lige jeg skal have lidt erhvervserfaring som VVS montør inden.’
’Jeg kan godt se mig selv som underviser, konsulent eller andet i den stil. Noget, hvor jeg skal ud og tale med mennesker.’
Først og fremmest skal Ole være færdiguddannet og have sit svendebrev før noget som helst andet, og så er det spændende at se, om det at tage en erhvervsuddannelse åbner en helt 3. vej for Ole.

Fakta

Ole bor med sin hustru og yngste søn i Holstebro. Han går i skole på Herningsholm, mens lærepladsen er i Holstebro. Uddannelsen varer 3,5 år.

Er du også klar til noget nyt?

Fra ufaglært til faglært

Ole fik noget at tænke over

Ole Scherlund Jakobsen har i mange år arbejdet som ufaglært i diverse branche...

Læs mere

Glenni fik faglig stolthed

38-årige Glenni Andersen havde arbejdet som rengøringsassistent i 14 år, da hun...

Læs mere

Vi er da pivstolte

16 rengøringsansatte fra Herning kommune har taget en uddannelse til rengørings...

Læs mere

Kasper skifter spor

Kasper Nørgaard valgte som 38-årig at tage en erhvervsuddannelse. Hans hjerte...

Læs mere

Glenn udlever sin drøm om et nyt arbejdsliv

Glenn Boserup Møller har valgt i en moden alder at tage en ny uddannelse, der...

Læs mere

Fra vildmarksguide til montageoperatør

En uddannelse, der kun tog to år, og som efterfølgende kunne få hans drømme for...

Læs mere

Robert ville være faglært

Robert fik hjælp til at finde vej til at blive faglært

Læs mere

Elo fik nye drømme for fremtiden

Elo gik fra ufaglært, til fyret, til voksenlærling og nye drømme om fremtiden.

Læs mere

Jackie går tjener til smed

Jackie ønskede at skabe noget med sine hænder, og valgte som 30 årig at gå nye ...

Læs mere